חוסר ויסות בהומאוסטזיס של אבץ (Zn) גורם לשינוי במאזן בין תאי Th1/Th2 לכיוון של תגובת Th2 מוגברת. דבר זה עלול להוביל לתגובה דלקתית מוגברת. אסטמה קשורה לתגובת Th2 עודפת לאנטיגנים. במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה כתב העת European Journal of Pediatrics ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין רמות Zn בסרום לבין שליטה בסימפטומים של אסתמה, וזאת בקרב ילדים ובני נוער חולי אסתמה.
עוד בעניין דומה
המחקר הנוכחי כלל סך של 67 ילדים חולי אסתמה, אשר אובחנו לפי הנחיות היוזמה הגלובלית Global Initiative for Asthmaי(GINA,י2019). שליטה סימפטומטית באסתמה הוערכה על ידי ציוני מבחן בקרת אסתמה (Asthma Control Test) ובדיקת אסתמה בילדות (Childhood Asthma Control Test - C-ACT). בקרב חולים בהם התאפשר הדבר, בוצעה בנוסף בדיקת ספירומטריה. המשתתפים במחקר זה חולקו לשתי קבוצות: קבוצה עם שליטה סימפטומטית במחלה וקבוצה עם מחלה ללא שליטה בסימפטומים, וזאת לפי ציון ACT/C-ACT. הגיל הממוצע של המשתתפים עמד על 10.78 ± 3.67 שנים. ממוצע רמות האבץ בסרום עמדו על 136.97±48.37 מק"ג\ד"ל.
תוצאות המחקר הדגימו כי ערך האבץ הממוצע היה גבוה יותר בקבוצת האסתמה המבוקרת, וזאת בהשוואה לקבוצה של מחלה בלתי מבוקרת (158.06 לעומת 129.23, p = 0.006). בחתך של רמות Zn של 126.84 מק"ג/ד"ל ומעלה היכולת לחזות אסתמה מבוקרת הייתה עם רגישות של 89% וסגוליות של 55%. לא נמצא הבדל מובהק בין רמות ה-Zn הממוצעות בסרום בהתאם לגיל, מין, חומרה ורמות CRP.
מתוצאות מחקר זה עולה כי ישנו הבדל מובהק בין ערכי הממוצע של אבץ בסרום לבין אסתמה נשלטת סימפטומית (p = 0.006). בין השניים הודגם מתאם חיובי חלש אם כי מובהק (rho = 0.26, p = 0.031). עם זאת, רמות נמוכות של אבץ לא נמצאו קשורות באופן מובהק לשליטה בסימפטומים של אסתמה. על כן, שמירה על רמת אבץ נאותה יכולה לסייע בהשגת שליטה טובה יותר באסתמה, וזאת בקרב ילדים חולים.
מקור: