• יו"ר: דר' מאיר מי-זהב
  • גזבר: דר' רונן בר-יוסף
  • עורך האתר: דר' אופיר בר-און
  • חברי ועד: פרופ׳ אלי פיקאר (מזכיר)
  • פרופ׳ אביב גולדברט
  • דר' מורן לביא
  • פרופ׳ מאלנה כהן-סימברקנו
  • דר׳ פאהד חכים
מחקרים

הפרעות קשב וריכוז בילדים עם סיסטיק פיברוזיס

עם הפיתוח של תרופות אפקטיביות יותר, לילדים עם סיסטיק פיברוזיס (CF) יש חיים בריאים יותר, והמשפחות שלהם יכולות להתמקד בנושאים התפתחותיים טיפוסיים יותר כמו הפרעות קשב וריכוז

18.09.2024, 16:49

במחקר רטרוספקטיבי תצפיתי שממצאיו פורסמו בכתב העת Pediatric Pulmonology, החוקרים ביקשו לאפיין ילדים עם סיסטיק פיברוזיס ו- ADHD במהלך השנה הראשונה לטיפול עם ETIי(elexacaftor/ tezacaftor/ ivacaftor).

החוקרים בחנו תת-קבוצה של ילדים עם סיסטיק פיברוזיס המשתתפים במחקר אורך האוסף נתונים פרוספקטיביים על ההשפעה של ETI על בריאות הנפש. כל המשתתפים שהתחילו בטיפול עם ETI קיבלו הצעה להירשם למחקר, כאשר ילדים צעירים יותר צורפו בהדרגה ככל שהפכו לזכאים עם הזמן. נתונים קליניים לגבי תסמיני CF, אבחנות בריאות הנפש, תרופות, שינויים בתסמיני בריאות הנפש ו-BMI נאספו באמצעות סקירת תרשים.

תוצאות המחקר הדגימו כי לפני הטיפול עם ETI,י21 ילדים אובחנו עם ADHD ו-3 נוספים אובחנו במהלך השנה הראשונה. בנוסף, 11 ילדים טופלו בתרופות ל-ADHD בתחילת הטיפול עם ETI ותשעה ילדים לא השתמשו בתרופות ל-ADHD במהלך תקופת המחקר. במעקב לאחר שנה, ארבעה ילדים התחילו טיפול תרופתי ל-ADHD. מעבר לכך, מבין ה-11 ילדים שהתחילו טיפול עם ETI כאשר הם כבר נוטלים טיפול תרופתי ל- ADHD, חמש העלו את המינון שלהם, שלוש החליפו סוג תרופה ו/או הורידו במינון, ותרופה אחת הופסקה. בנוסף, שניים מהילדים לא חוו שינויים בטיפול שלהם.

לסיכום, רוב הילדים עם סיסטיק פיברוזיס הנוטלים טיפול תרופתי ל-ADHD עברו שינויים במינון ו/או סוג תרופה לאחר התחלת הטיפול עם ETI ומספר ילדים אובחנו לראשונה עם ADHD לאחר התחלת ETI. החוקרים סיכמו כי בהתחשב בשכיחותם של אבחנות ADHD בילדים והשינויים התרופתיים שאוכלוסיה זו נדרשה להם, יש צורך במחקר נוסף כדי להבהיר את הקשר בין ETI ל-ADHD בילדים עם סיסטיק פיברוזיס.

מקור:

Pasley K, Dell ML, May A. Diagnosis and treatment of ADHD in pediatric patients during the first year of elexacaftor/ tezacaftor/ ivacaftor. Pediatr Pulmonol. 2024; 1-6. doi:10.1002/ppul.27246

נושאים קשורים:  מחקרים,  סיסטיק פיברוזיס,  הפרעות קשב וריכוז,  ADHD,  בריאות נפשית
תגובות