• יו"ר: דר' מאיר מי-זהב
  • גזבר: דר' רונן בר-יוסף
  • עורך האתר: דר' אופיר בר-און
  • חברי ועד: פרופ׳ אלי פיקאר (מזכיר)
  • פרופ׳ אביב גולדברט
  • דר' מורן לביא
  • פרופ׳ מאלנה כהן-סימברקנו
  • דר׳ פאהד חכים
חדשות

ניתן לצמצם באופן דרסטי את שיעור האשפוזים החוזרים של חולי COPD

ממחקר שנערך בבית החולים וולפסון עולה כי טיפול ייעודי לחולי COPD במחלקת ריאות, ולא בפנימית, מביא לצמצום שיעור האשפוזים החוזרים

מחלות בדרכי הנשימה. צילום: אילוסטרציה

מחקר תצפיתי שנעשה במרכז הרפואי וולפסון בחולון העלה כי ניתן להפחית ואפילו באופן דרסטי את שיעור האשפוזים החוזרים של חולי COPD אם הם מקבלים טיפול ייעודי במחלקת ריאות ולא במחלקה הפנימית.

ממצאי המחקר יוצגו באוקטובר הקרוב בכנס הארצי למחלות ריאה ובשנה הבאה בכנס העולמי של ATS, החברה האמריקנית למחלות בית החזה, שייערך בדאלאס, טקסס.

את המחקר הוביל פרופ' אורן פרוכטר, מנהל המחלקה למחלות ריאה במרכז הרפואי וולפסון. בשיחה מיוחדת ל"דוקטורס אונלי", אמר פרופ' פרוכטר: COPD, מחלת ריאות חסימתית כרונית, היא ללא צל של ספק בעיה רפואית רצינית. שיעור החולים בה באוכלוסיה הבוגרת מגיע ל-10%-5% כאשר אצל 90% מהם היא על רקע של עישון ואצל 10% האחרים היא על רקע תעסוקתי או כתוצאה מעישון פסיבי.

פרופ' אורן פרוכטר, מנהל המחלקה למחלות ריאה במרכז הרפואי וולפסון (צילום: ברק נונא / יח"צ)

"בישראל כיום שיעור המעשנים עומד על יותר מ-20% מכלל האוכלוסיה,  אולם באזור שבית החולים וולפסון מספק לו את שירותי הרפואה השונים – תושבי יפו, חולון, בת ים וראשון לציון – שיעור המעשנים מזנק לכ-50% באוכלוסיה הבוגרת, כלומר בקרב בני 18 ומעלה.

"מדובר באוכלוסיה המשתייכת ברובה למה שניתן לכנות 'צווארון כחול', עובדים ושכירים ממעמד סוציואקונומי נמוך יותר מזה שבצפון תל אביב, למשל. גם שיעורי הגמילה מעישון באוכלוסיה הזאת נמוכים. בעוד שהספרות המקצועית מצביעה על כך ש-20%-10% מהמעשנים מצליחים להיגמל, באזור שלנו - רק כ-5%.

"אשפוזים של חולי COPD מהווים שיעור ניכר מאוד, כל השנה, במחלקות פנימיות ובמחלקת ריאות, השכיחות עולה בחודשי החורף  ושיעור האשפוזים החוזרים שלהם – כלומר בתוך החודשים הראשונים שלאחר שחרורם מאשפוז קודם – הוא גבוה.

"אחד המדדים לגבי איכות הטיפול שמקבלים חולים הוא האשפוז החוזר. בספרות המקצועית, שיעור חולי COPD שחוזרים להתאשפז לאחר כחודש מאז השחרור מאשפוז קודם מגיע ל-20%".

מטרת המחקר שנמשך שנה היתה לבחון את השאלה האם טיפול ייעודי במחלקת ריאות ולא בפנימית שאותו יקבל חולי COPD יביא לצמצום בשיעור האשפוזים החוזרים.

ואמנם, התוצאה אישרה הנחה זאת: שיעור האשפוזים החוזרים עמד על 7% בלבד, מה שמעיד על כך שטיפול מכוון - תוך התייחסות לטיפול הנחוץ לחולה גם בביתו לאחר שסיים את תקופת האשפוז הראשונה, הכולל מתן טיפול במשאפים וחמצן בעת הצורך וכן ביקורים אצל רופא ריאות במחלקת הריאות בבית החולים לצורך מעקב הדוק - הביא לצמצום המשמעותי הזה.

אוכלוסיית המחקר, מסר עוד פרופ' פרוכטר, כללה 350 חולי COPD שהגיעו לאשפוז ראשון. 24 חזרו לאשפוז חודש לאחר הראשון. נבדקו גם אשפוזים חוזרים שלהם בשאר מחלקות בית החולים וגם אם היו ביניהם שהגיעו לבית חולים אחר.

ב"וולפסון" פועלת מחלקה ייעודית למחלות ריאה, כמותה נמצאת עוד רק בבית החולם מאיר בכפר סבא. יש בה מיטות אשפוז רגילות לצד יחידת טיפול נמרץ נשימתי. הצוות כולל שישה רופאים בכירים וכן מתמחים ואחיות שעברו הכשרה ייעודית לטיפול בחולי ריאות.

נושאים קשורים:  COPD,  אשפוז עקב COPD,  חולי COPD,  המרכז הרפואי וולפסון,  עישון,  פרופ' אורן פרוכטר,  מחקר ישראלי,  חדשות,  מחלת ריאות חסימתית כרונית
תגובות
אנונימי/ת
14.07.2018, 04:24

דא עקא שכידוע מודל התקצוב של בתי החולים מעודד אשפוזים מיותרים, לכן ההנהלות רואות מחקרים מסוג זה בעיניים כלות.

אנונימי/ת
14.07.2018, 08:47

קודם כל זה מחקר תצפיתי אז לא הייתי ממהר להסיק מסקנות.
חוץ מזה, יש אולי רק שני בתי חולים בארץ עם מחלקת ריאות אשפוזית, אז המחקר הזה רלוונטי אולי רק לבית החולים שעשה אותו

22.07.2018, 23:33

כרופא למחלות ריאה באזור חולון, בת ים וראשון ב- 34 השנים האחרונות, מתוכן 26 שנה במחלקת ריאות בבי"ח וולפסון, אני חולק על הנתונים המוצגים בכתבה כמו: 50% מתושביה הבוגרים של הערים הללו מעשנים ו - 5% בלבד נגמלים מעישון. נתונים אלה רחוקים מאוד מהאמת ופוגעים בתדמיתם של תושבי הערים הללו, שמרביתם אינם מעשנים ואחוז הנגמלים מהם מעישון אינו נמוך מאוכלוסיות אחרות בארץ.
אם נכון הנתון שמספר חולי ה - COPD המאושפזים כיום בבתי החולים (ביחס לאוכלוסיה) נמוך בהשוואה למספר האישפוזים מלפני עשור או שניים, הגורם העיקרי הוא החינוך, לימוד החולים על מחלתם ועל ההתנהגות הנכונה ובעיקר הנוגעת למניעה של המחלה ושל התלקחות המחלה. הגורמים העיקריים העוסקים בדרך טיפולית זו המשלבת הדרכה וטיפול תרופתי, בעיקר במשאפים, הם רופאי המשפחה, רופאי הריאות בקהילה. המערכת הרפואית של בתי החולים (בחולון ובכפר סבא ישנן מחלקות למחלות ריאה ובבתי חולים אחרים מחלקות פנימיות) הנותנות מענה בעת אישפוז החולים וכמעט שאין להם השפעה על הטיפול המניעתי והמעקב הנחוץ, הממושך במסגרת הקהילה. מחלקה בת פחות ממניין מיטות אישפוז גם היא מצטיינת, איננה מסוגלת לתת מענה ל50% מאוכלוסיה בוגרת בת יותר מ - 100,000 נפש. המסגרת הנכונה המסוגלת לתת מענה טוב יותר לחולים ב - COPD היא שילוב של כל מערכת הבריאות באזור הכולל את כל קופות החולים ואת בית החולים.