• יו"ר: דר' מאיר מי-זהב
  • גזבר: דר' רונן בר-יוסף
  • עורך האתר: דר' אופיר בר-און
  • חברי ועד: פרופ׳ אלי פיקאר (מזכיר)
  • פרופ׳ אביב גולדברט
  • דר' מורן לביא
  • פרופ׳ מאלנה כהן-סימברקנו
  • דר׳ פאהד חכים
חדשות

האגודה למלחמה בסרטן לבג"ץ: לחייב האוצר לתקן עיוות המס על טבק לגלגול

האגודה ביקשה להצטרף לעתירה שהגיש "המיזם למיגור העישון", לפיה יש להשוות את המס על הטבק לגלגול לזה של סיגריות אחרות * משרד הבריאות אוסר על שיווק הסיגריה האלקטרונית ג'ול בישראל

עישון, טבק לגלגול (צילום: אילוסטרציה)

האגודה למלחמה בסרטן ביקשה אתמול (ב') רשות להצטרף כעותרת בעתירה לבג"ץ נגד שר האוצר שאותה הגיש "המיזם למיגור העישון". בעתירה מתבקש בית המשפט להורות לשר להפעיל את סמכותו ולהטיל באופן מיידי מסי קנייה על מוצרי טבק לגלגול, באותם שיעורים המוטלים כיום על סיגריות רגילות.

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מסרה: "עיוות המס גורם לכך שטבק לגלגול מהווה חלופה זולה משמעותית ובכך מאפשר לצעירים להצטרף ביתר קלות למעגל המעשנים. אנו דורשים  מהממשלה להעלות את המסים על כל מוצרי הטבק לרמות המומלצות על ידי ארגון הבריאות העולמי. עליית המס תהפוך את הטבק לגלגול לפחות זמין ובכך תגרום להפחתה בשיעורי השימוש ובשיעורי ההתמכרות לעישון.

"ארגון הבריאות העולמי קבע כי מיסוי על מוצרי טבק הוא השיטה היעילה ביותר ובעלת התועלת הכלכלית הגבוהה ביותר לשם הורדה בביקוש למוצרי טבק, במיוחד בקרב ילדים ונוער ובקרב אוכלוסיה ברמה חברתית-כלכלית נמוכה. אי לכך, מיסוי משמעותי הוא האמצעי היעיל ביותר לגמילה מעישון, למניעת ההתחלה של עישון ולצמצום פערים חברתיים.

"בשנים האחרונות פנינו כמה פעמים לשר האוצר ולממשלת ישראל על מנת שישכילו ללמוד מהניסיון המצטבר בעולם ויפעלו להשוואת המיסוי והמחיר של כל מוצרי הטבק, לרבות טבק לגלגול, לטובת בריאות הציבור, אך הם לא נענו. אנו פונים היום לעזרת בית המשפט הגבוה לצדק".

בעתירה הודגש כי על אף עמדתו של משרד הבריאות הקובעת כי אין כל שוני בין מוצרי טבק לגלגול לבין סיגריות רגילות מבחינת הנזק הציבורי הנגרם מהן, ועל אף עמדת רשות המסים בעניין, מסרב שר האוצר לעשות שימוש בסמכותו, לתקן את עיוות המס שנוצר בשל פערי המיסוי המוטלים על מוצרי טבק לגלגול ביחס לאלה המוטלים על סיגריות רגילות ולמסות את הטבק לגלגול כחלק מהתכנית הלאומית לצמצום העישון ונזקיו.

"סירובו של שר האוצר", הדגישו העותרים, "סותר אף את התכנית הכלכלית לשנים 2014-2013 שקבעה כי המיסוי לטבק לגלגול יעלה לסך של 800 שקל לק"ג (במקום 450 שקל, נכון למועד קבלת ההחלטה). אישורה של התכנית הכלכלית נסמך על החלטת הממשלה לתכנית הלאומית לצמצום העישון ונזקיו, מיום 29 במאי 2011 אשר נסמכה על דו"ח הוועדה הציבורית לצמצום העישון ונזקיו של משרד הבריאות מדצמבר 2010".

עוד הודגש בבקשת ההצטרפות של האגודה למלחמה בסרטן לעתירה כי יותר מ-20% מכל מקרי המוות מסרטן בעולם קשורים לשימוש בטבק. כיוון שטבק הוא גורם הסיכון המוביל לסרטן הניתן למניעה, האגודה למלחמה בסרטן קוראת לקובעי המדיניות להעלות את המיסוי על כל מוצרי הטבק כאסטרטגיה מרכזית להפחתת מקרי המוות מסרטן. "כיוון שהאגודה למלחמה בסרטן מחויבת לפעול להפחתת הנטל הפיזי, הרגשי והכלכלי של מחלת הסרטן בישראל, אנו תומכים במדיניות המסייעת במניעת סרטן, משום שבפן האנושי והכלכלי מניעה היא הצעד החשוב ביותר, שחוסך עלויות וחיי אדם".

העתירה הוגשה באמצעות עו"ד אפי מיכאלי.

משד הבריאות אסר סופית על שיווק הסיגריה "ג'ול" בישראל

בתוך כך נודע אתמול כי במשרד הבריאות הוחלט סופית, בשיתוף היועץ המשפטי לממשלה, לאסור בישראל את השיווק של הסיגריה האלקטרונית עתירת הניקוטין ג'ול.

"דה מרקר" שדיווח על כך מסר כי ההחלטה התקבלה ביום חמישי בשבוע שעבר בדיון בנושא זה שנערך בראשות מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב. לקראת סוף השבוע הבא, נמסר בדיווח, יש בכוונת משרד הבריאות להוציא את הצו שיאסור שיווק סיגריה אלקטרונית המכילה יותר מ-20 מ"ל ניקוטין למ"ג נוזל מילוי – כמו  ב"דירקטיבה האירופית". בגירסה של "ג'ול" הנמכרת היום בישראל ובארה"ב יש כמעט פי שלושה ניקוטין - 59 מ"ל למ"ג נוזל.

"ג'ול" היא סיגריה אלקטרונית דמוית דיסק און-קי, המכילה כמות גדולה יחסית של ניקוטין. במחסניתה כמות ניקוטין השווה לזו שבחפיסת סיגריות רגילות - 59 מ"ג למ"ל נוזל מילוי - יותר מרוב הסיגריות האלקטרוניות שבשוק. היא להיט בארה"ב וחולשת על כ-60% משוק הסיגריות האלקטרוניות. גורמי בריאות הביעו דאגה בשל עוצמת ההתמכרות למוצר הזה של בני נוער.

בשבועות האחרונים החלה "ג'ול" לשווק מוצריה בבריטניה שבה החוק אוסר ריכוז ניקוטין הגבוה מ-20 מ"ל למ"ג נוזל. לפיכך, המחסניות שם הן מופחתות ניקוטין בהתאם להגבלה.

על פי הדיווח, לשימוע שקיים משרד הבריאות הגיעו נציגי החברה: אדם באוון, אחד משני מייסדיה הישראלי לשעבר ד"ר גל כהן שהוא המדען הראשי של החברה העולמית, טווי טרוי, לשעבר סגן שר הבריאות בממשל בוש ועתה סגן נשיא החברה לענייני מדיניות ציבורית וד"ר קונסטנטין פארסנילוס, חוקר בתחום הסיגריות האלקטרוניות ואחד התומכים הנלהבים בה. כל אלה, לצד מנכ"ל החברה בישראל, אסף שניר, עורך הדין שלה איתן האזרחי וסמנכ"ל הרגולציה רן שטרית.

הטענה המרכזית של החברה היא שכמות הניקוטין הגבוהה הזהה לזו שמופקת מסיגריות רגילות איננה מסכנת את בריאות המשתמשים כמו סיגריות בוערות, והיא חשובה עבור המכורים לסיגריות, כתחליף לתחושה שמספקת להם סיגריית בעירה רגילה. כמו כן היא טוענת שהסיגריה לאידוי במקום לעישון-בעירה זוכה לתמיכת ארגוני בריאות בעולם. החברה עשויה להגיש עתירה לבג"ץ לאחר שהצו יפורסם.

אלא שמשרד הבריאות, נמסר בדיווח, מוטרד במיוחד מהסכנה שייווצר דור חדש של צעירים מכורים לניקוטין שעלולים בהמשך לעבור לעישון סיגריות רגילות.

נושאים קשורים:  ג'ול,  האגודה למלחמה בסרטן,  טבק לגלגול,  מס על מוצרי טבק,  מס על טבק לגלגול,  חדשות,  המאבק בעישון
תגובות