• יו"ר: דר' מאיר מי-זהב
  • גזבר: דר' רונן בר-יוסף
  • עורך האתר: דר' אופיר בר-און
  • חברי ועד: פרופ׳ אלי פיקאר (מזכיר)
  • פרופ׳ אביב גולדברט
  • דר' מורן לביא
  • פרופ׳ מאלנה כהן-סימברקנו
  • דר׳ פאהד חכים
חדשות

"שיבא" חנך את מרכז החדשנות ARC לבריאות דיגיטלית בשיתוף חברות ענק

למיזם שיעסוק במחקר ופיתוח בתחומי הבריאות הדיגיטלית, שותפים חברת מיקרוסופט ומוסדות מחקר ואקדמיה מובילים בעולם

טקס חנוכת מרכז החדשנות ב"שיבא". צילום: נוגה שדמי ואן דה ריפ

המרכז הרפואי שיבא בתל השומר חנך בשבוע שעבר את מיזם החדשנות (ARC) שמטרתו המוצהרת: "להוביל לשינוי מהותי במערכת הבריאות בעשור הקרוב כדי לאפשר קיומה והפעלתה של מערכת בריאות ציבורית טובה ואיכותית יותר - במשאבים הקיימים". למיזם, שיעסוק בתחומי הבריאות הדיגיטלית, שותפה חברת מיקרוסופט ומוסדות מחקר ואקדמיה מובילים בעולם. בנוסף הכריז "שיבא" על הקמת קרן הון סיכון ועל הסכמים שחתם עם חברות ענק, ביניהן "ג'אנסן" מתאגיד ג'ונסון אנד ג'ונסון, MSD ו"בוסטון סיינטיפיק".

מרכז החדשנות יאגד יזמים, חוקרים, אנשי פיתוח בתחום התוכנה והמכשור הרפואי, מנהלי פרויקטים וקלינאים במטרה לקדם טכנולוגיות חדשניות ברפואה הדיגיטלית, בשימוש בבינה מלאכותית לצורכי רפואה, טכנולוגיות שיסייעו ברפואה מותאמת אישית ועוד. "השילוב של אנשי המחקר והפיתוח עם גורמים מובילים מעולם הבריאות והרפואה עם ידע קליני ומאגרי נתונים עצומים ייצר ערך אדיר וישמש מנוע צמיחה", הודגש בטקס חנוכת מרכז החדשנות.

לצד המרכז הוקמה, כאמור, קרן הון סיכון עם חברת Triventure. מטרתה להשקיע בסטארטפים רפואיים בתחומי הרפואה הדיגיטלית, בינה מלאכותית, מציאות מדומה, טלה-רפואה ונוספים. יותר מ-500 עיסקאות הון סיכון ייבחנו מדי שנה.

השיתוף עם ענקית התוכנה מיקרוסופט יספק פלטפורמת מחקר על ענן ויאפשר יכולות מחשוב מתקדמות ושימוש בכלים אנליטיים בבינה מלאכותית. לדוגמה: הפעלת מעבדה ב"סביבה עננית" שתספק סביבת עבודה לסטארטפים שיוכלו להשתמש דרכה במסדי נתונים, בסביבת עבודה בטוחה, שבה נשמרים נתונים אישיים ופרטיות המטופלים.

מ"שיבא" נמסר כי נחתמו באחרונה גם חוזים עם חברות סטארטפ, ביניהן Aidoc, Datos, XRhealth. הקשר של בית החולים עימן נוצר לאור ההבנה שקשר בין הקליניקה ובית החולים לבין התעשיה מחזק את הרפואה בכלל ואת הרפואה הציבורית בפרט וגם מהווה מנוע צמיחה למשק כולו.

יש לציין שחברת AIDOC, שנולדה בקמפוס "שיבא", קיבלה באחרונה אישור ה-FDA על מוצר לזיהוי דימומים מוחיים. מודלים שונים שלה הוכיחו עצמם בזמן אמת כשזיהו במספר מטופלים פתולוגיות שונות שסייעו לרופאים באבחון ובמתן טיפול מדויק.

חברה נוספת ששורשיה ניטעו ב"שיבא" היא MedAware, המשתמשת בכלים מתחום הבינה המלאכותית כדי להתריע על טעויות במתן הוראות לתרופות על ידי רופאים. לאחר שהוכיחה את דיוקה בזמן אמת, עוברת עתה המערכת הטמעה במחלקות שונות במרכז הרפואי. המטרה: לשפר את איכות ובטיחות הטיפול.

עוד מסר בית החולים כי הוא מקים רשת בינלאומית של בתי חולים לפיתוח פרויקטים משותפים בתחום הרפואה הדיגיטלית. ביניהם: בית חולים באוטווה, קנדה, שם נבנית תשתית לרפואה דיגיטלית על פי עקרונות ARC.

פרופ' יצחק קרייס, מנהל "שיבא", אמר בטקס חנוכת המיזם: "בימים של חוסר יציבות, התפקיד שלנו הוא להיות אי של שוויון, של הומניות, אי של שלום, אי של יציבות. עם ARC נגשים את החלומות וביחד נעצב את עתיד עולם הרפואה".

ד"ר אייל צימליכמן, סמנכ"ל רפואה וחדשנות ב"שיבא", הוסיף: "ARC הוא 'אקוסיסטם' המחבר בין הקליניקה והמוחות שבתוך בית החולים, תוך קליטה וטיפוח סטרטאפים מבחוץ בשיתוף גופי תעשיה גדולים ומוסדות אקדמיים מובילים בעולם. זה תחילת המסע המשותף אל עתיד טוב יותר".

נושאים קשורים:  שיבא,  רפואה בענן,  "מיקרוסופט",  פרופ' יצחק קרייס,  חדשות,  פרופ' איל צימליכמן
תגובות
אנונימי/ת
04.11.2019, 21:51

הלו, זה בית חולים או קרן הון סיכון?

04.11.2019, 22:02

נגמרה הרפואה הציבורית. משרד הבריאות אינו יכול ואינו רוצה להיות בעליהם של בתי החולים הממשלתיים ובעיקר לא של אלה הקטנים בפריפריה המשרתים את חסרי האמצעים. תקציב הבריאות הולך והופך שולי בתשומות של בתי החולים הממשלתיים הגדולים. מרבית הונם יגיע מבעלי אינטרסים כלכליים כגון חברות תרופות, חברות ביוטכנולוגיות ועוד גופים בעלי אינטרס ישיר להשתמש בתשתיות המדינה (ואולי במטופליה וחוליה) להשגת תשואה כלכלית נאה (תיירות מרפא וכו') , עוד סכומים ייכנסו מתרומות,גם שם לפילנתרופ יש רווח כלשהו ויש לו מילה לגבי ניתוב ההון. משרד הבריאות ימכור נכסי המדינה בנזיד עדשים ויהיה למעשה רגולטור ללא שיניים . ומה לגבי אלו שאין להם? או שינודבו להיות הזקנה שאין לה מקום במסדרון או שיתנדבו לניסויים קליניים במימון אותם גופים...

אנונימי/ת
06.11.2019, 10:03

על מה אתם מדברים בכלל? רפואה דיגיטלית? בעידן של מצוקת מיטות במחלקות הפנימיות!עומס בלתי נסבל בחדרי מיון!מה הסדר העדיפויות? מישהו פה התבלבל...

חברים,
לאן נושבת הרוח ?
כנראה מאבדת את "הצפון" וכנראה גם את המצפון ?
"רפואה מותאמת אישית" ?
הרי זהו הפתח שבו ידרשו אין ספור , וכמובן ללא הצדקה ברוב המקרים, בדיקות הגנום, ולפי הרוח הנושבת - בקרוב מאוד בדיקות גנום לכלל האוכלוסיה !
כנראה יזוהו מוטציות גנטיות חדשות, שאותן ינסו לקשר לתסמונות קליניות נדירות...
הכך נטפל בחולינו היומיומיים? מבקש סליחה : הייתי צריך לכתוב "מטופלינו" היומיומיים !
האם אני חוטא ל"קידמה" בשאלותיי לעיל ?
האם בוגד בי ההגיון הקליני הפשוט , שאינו חש בטעותי ?
האם אכן הגיעה השעה להפקיד בידי "הבינה המלאכותית" את בריאות הציבור ?
להפקיר את חולינו בחדשנות "הרפואה הדיגיטלית" ?
לחדול מלהקשיב לחולה (אנמנזה!)ולמכאוביו ?
לאבד את הקשר החשוב והיקר רופא-חולה (לא מטפל-מטופל !), ולהטיל על החולה את האחריות לקבלת החלטות נכונות (כאשר הוא בעצם אינו יודע מספיק רפואה כדי להחליט נכון!)
האם הרוח החדשה כוונתה להסיר מעלינו את אחריותנו לשלום החולה ? (מפחד של תביעות של רשלנות רפואית ? מפחד שאנו עלולים לטעות?)
אוי לפני דור הרופאים הצעירים - באם כך יחונכו ! !
האם יקום המנהיג הרפואי הבכיר שיזעק "המלך ערום"! ויבלום "סערה דורסנית" זו ?
מי יתן....
פרופ' תיאו דב גולן