• יו"ר: דר' מאיר מי-זהב
  • גזבר: דר' רונן בר-יוסף
  • עורך האתר: דר' אופיר בר-און
  • חברי ועד: פרופ׳ אלי פיקאר (מזכיר)
  • פרופ׳ אביב גולדברט
  • דר' מורן לביא
  • פרופ׳ מאלנה כהן-סימברקנו
  • דר׳ פאהד חכים
רפואת קהילה

מתי זיהום בדרכי האוויר מצריך התערבות רפואית?

מחקר שפורסם ב-British Journal of General Practice אסף אנשי מקצוע מתחומים שונים על מנת לייצר קונצנזוס בנוגע לקבלת החלטות על ידי ההורים מתי לפנות לשירותי בריאות עם ילד עם RTI

ילדים עם זיהום בדרכי האוויר (RTI) תופסים יותר תורים אצל רופא המשפחה מאשר כל קבוצת חולים אחרת. הורים רבים אינם יודעים אם ומתי הם צריכים לפנות לסיוע רפואי, והם מדווחים כי הדרכה קיימת איננה ברורה מספיק. מטרת המחקר הייתה לייצר מנגנון מבוסס תסמינים שמטרתה לסייע להורה בקבלת ההחלטה מתי לפנות לרופא כאשר לילד יש RTI.

במחקר בוצע שימוש בשיטת RAND/UCLA (A research and development/University of California Los Angeles) על מנת להגיע לקונצנזוס בנוגע לתסמינים של RTI המתאימים לטיפול ביתי, אצל רופא משפחה או בבית החולים באנגליה.

החוקרים אספו פאנל של 12 מומחים מדיסציפלינות שונות - שישה רופאי משפחה, שני רוקחים, שני יועצי חירום ברפואת ילדים ושתי אחיות ממוקד החירום של ארגון הבריאות הלאומי (NHS) של אנגליה. תפקיד הפאנל היה להתאים 1,134 מקרים של ילדים מתחת לגיל 12 חודשים למרחב הטיפולי הנכון (בית, מרפאה, בית חולים).

הפאנל קבע את הפרמטרים הבאים: ילד עם תלונות 'רגילות' של RTI (שיעול, כאב גרון, כאב אוזניים ו/או נזלת במצב הכרתי תקין, ללא תלות במצב ההזנה שלו) מתאים לטיפול בבית. המצאותם של שני סימפטומים או יותר מעבר ל'רגיל' לרוב סימן שהמצב מצריך בדיקת רופא באותו היום, וכן במצב של קוצר נשימה. הימצאותם של שלושה תסמינים או יותר מעבר ל'רגיל' כולל קוצר נשימה או צפצופים בנשימה - מצדיק ביקור במיון.

מסקנת החוקרים הייתה כי RTI אשר יוגדר כ'רגיל', לפי הפרמטרים של הפאנל, מתאים לטיפול ביתי תומך ללא צורך בייעוץ רפואי. כמו כן, הפאנל הגדיל את אותם המצבים המצריכים ביקור במרפאה/מיון. תוצאות אלו יכולים לסייע להורים בקבלת החלטות טובות יותר בנוגע לתכנית הטיפולית של ילדם עם RTI.

מקור: 

Louise Newbould et al (2021). “Respiratory infections in children: an appropriateness study of when parents should home care or seek medical help” British Journal of General Practice, Feb. 2021; Vol. 71 Issue 703, p. 140-147. doi.org/10.3399/bjgp20X713933

נושאים קשורים:  רפואת קהילה,  זיהום בדרכי הנשימה,  ייעול,  מחקרים
תגובות