• יו"ר: דר' מאיר מי-זהב
  • גזבר: דר' רונן בר-יוסף
  • עורך האתר: דר' אופיר בר-און
  • חברי ועד: פרופ׳ אלי פיקאר (מזכיר)
  • פרופ׳ אביב גולדברט
  • דר' מורן לביא
  • פרופ׳ מאלנה כהן-סימברקנו
  • דר׳ פאהד חכים
חדשות

רופאי "הדסה" הצילו את חייו של נער שהגיע ללא דופק מהתקף אסטמה

טיפול מציל חיים מהבית ועד למיטת בית החולים: שכנו של הנער, מומחה לטיפול נמרץ, ביצע בו החייאה בביתו ושאר אנשי הצוות המשיכו בהצלת חייו זמן קצר אחר כך כשפונה ל"הדסה עין כרם"

משאף, אסטמה. אילוסטרציה

יהונתן בן ה-15 ממושב נווה מיכאל יצא לרכיבת אופניים, כשלפתע לקה בהתקף אסטמה חמור ובקושי הצליח לשוב לביתו. דקות בודדות מאוחר יותר הוא איבד הכרה והתמוטט, כשהוא ללא דופק ונשימה – מצב נדיר בהחלט מהתקף אסטמה. ד"ר ברוך בצופין, רופא מרדים וטיפול נמרץ ב"הדסה עין כרם" וחובשים נוספים מהמושב הגיעו לבית משפחתו וביצעו בו פעולות החייאה עד להגעת ניידת טיפול נמרץ.

"דקות אחדות אחרי שחזרתי הביתה מהמילואים קיבלתי טלפון מאחד השכנים, שהודיע על מקרה חירום וביקש שאגיע בדחיפות", מספר ד"ר בצופין המתגורר במושב. "לא היססתי לרגע, יצאתי מיד וכשהגעתי ראיתי את יהונתן, שאותו ואת משפחתו אני מכיר, מוטל על רצפת הסלון מחוסר הכרה, ללא נשימה ומסביבו מספר חובשים מהמושב. הוריו סיפרו שהוא בעל רקע אסתמטי ושחזר מרכיבה ובקושי הצליח לנשום. בשלב זה החובשים כבר הספיקו להחזיר לו דופק, ומשם התחלתי להנשים אותו ולנהל את ההחייאה. הדקות הללו היו קריטיות בהחלט".

מימין לשמאל: ד"ר ברוך בצופין, ד״ר שלי סטול, ד״ר ישעיה לנגר, המטופל יהונתן, ד״ר לאה אוחנה סרנה כאהן, ד״ר מארק רומיין. צילום: דוברות "הדסה"

מיכל, אמו של יהונתן, סיפרה: "יהונתן סובל מאסטמה מאז שהוא ילד. אני רגילה שלפעמים הוא מתקשה מעט לנשום, ואז בדרך כלל הוא משתמש במשאף, או מקבל אינהלציה. ההתקף החמור הגיע אחרי תקופה שהוא התנשם קצרות והשתמש בצורה דחופה יותר במשאף, אבל לא הגיע לרמה הזאת של סכנת חיים או התקף קשה.

"יהונתן חזר הביתה מתנשף כולו ובקושי מצליח להסביר שהוא לא מצליח לנשום. מיד הלכנו להביא מסיכה לאינהלציה מהשכן, אך תוך כדי הכנת החומרים לאינהלציה הוא צעק 'תעזרו לי אני לא מצליח לנשום בכלל', ושלוש דקות אחרי הוא היה כחול לגמרי ונפל על הרצפה, השפתיים שלו הפכו לשחורות לגמרי. זה היה מבהיל מאוד, אחותו ממש החזיקה אותו בידיים כשזה קרה. התקשרנו מיד למד"א, ועד הגעתם חובשים מהמושב התחילו לבצע החייאה. למזלנו, אחד החובשים התקשר לד"ר בצופין מהדסה והוא הגיע מיד לבצע החייאה, ואחרי זמן, שהרגיש לי כמו נצח, הגיעה ניידת טיפול נמרץ, כשכבר 15 איש היו אצלנו בסלון".

בינתיים ב"הדסה" נערך צוות נרחב לקליטתו המיידית של הנער המונשם אשר כל דקה קריטית להצלתו: "קיבלנו ממד"א דיווח על ילד עם התקף אסטמה חמור, מונשם לאחר החייאה", משחזרת ד"ר לאה אוחנה כאהן, רופאה במיון ילדים שטיפלה בנער. "עם הגעתו התחלנו בטיפול מקסימלי לאסטמה, שכלל הנשמה, טיפול תרופתי ותמיכה על ידי צוות נרחב של רופאים ואחיות מיון. ברגע שניתן הטיפול המקסימלי וראינו שאין שיפור, החלטנו, בתיאום עם צוות טיפול נמרץ ילדים, להעביר להנשמה באמצעות גזים בחדר הניתוח".

ד"ר ישעיה לנגר, רופא בכיר בטיפול נמרץ ילדים, שטיפל ביונתן: "למרות הטיפול המקסימלי שקיבל במלר"ד ילדים, מצבו הלך והחמיר והוא היה בסכנת חיים מיידית. בשלב זה היו לנו שתי אפשרויות - להעלות אותו על מכשיר אקמו, מכשיר התומך בפעולת הלב והריאות, או לנסות לייצב אותו באמצעות גזי הרדמה המצויים בחדר ניתוח. בשל מצבו הקריטי והזמן הדוחק מאוד, התארגנו לבצע את שתי הפעולות במקביל. הוא נלקח לחדר ניתוח, שם יחד עם ד"ר שלי סטול – מרדים ילדים בכיר שהיה האחראי באותו ערב, חובר לגזי ההרדמה ובו זמנית צוות האקמו התארגן לתהליך חיבור למכשיר.

"לשמחתנו, תוך זמן קצר מצבו החל להשתפר והוא לא נזקק לחיבור לאקמו, ובתוך כמה שעות ניתן היה לנתק אותו מגזי הרדמה ולהמשיך טיפול ביחידת טיפול נמרץ ילדים. ביממה הראשונה מצבו היה עדיין מדאיג, אך עם טיפול תומך הוא הלך והשתפר כך שכעבור ארבעה ימים הוא התעורר ונגמל מהנשמה. הטיפול המהיר והיעיל לא יכול היה להתבצע אלמלא שיתוף הפעולה המדהים בין צוותי מיון ילדים, צוות חדר הניתוח, המרדימים וטיפול נמרץ ילדים. יהונתן טופל על ידי צוות מיומן ובמהירות וכך נמנעו נזקים ארוכי טווח. יש לציין שהתקפי אסטמה בעוצמה כזו אינם שכיחים, אך חשוב לדעת שהם יכולים לקרות וטיפול מניעתי מסודר יכול למנוע אותם", מדגיש ד"ר לנגר.

נושאים קשורים:  ד"ר ברוך בצופין,  התקף אסטמה,  ד"ר ישעיה לנגר,  טיפול נמרץ ילדים,  חדשות,  המרכז הרפואי "הדסה"
תגובות